Voor zorgverleners

De praktijk richt zich op de groep patiënten met slaapklachten waar geen somatische slaapverstoorders zoals obstructief slaapapneu syndroom of rusteloze benen een rol spelen.

Patiënten kunnen verwezen worden via ZorgMail.

Voorafgaand aan verwijzing wordt bij verdenking van een circadiane ritme slaap waakstoornis recent bloedonderzoek naar een eventuele vitamine D en B12 deficiëntie door de huisarts zeer op prijs gesteld. Vitamine D speelt een rol in de aanmaak van melatonine. Ook is er een relatie tussen tekort aan vitamine D en stemmingsklachten. Door overdag laat opstaan komt een groot deel van de late slapers vrijwel niet buiten. Vaak wordt ook kleding gedragen die de huid vrijwel volledig bedekt. Hierdoor valt zonlicht als bron van vitamine D weg.

De relatie met vitamine B12 en slaap is minder eenduidig. In de literatuur worden verbanden gevonden met tekorten aan vitamine B12 en depressie. Vaak is er een combinatie met een slaapklacht en een eenzijdig eetpatroon waarbij voedingsmiddelen zoals zuivel en vlees vermeden worden. Stemmingsklachten kunnen de slaapgerichte behandeling belemmeren. Vandaar het verzoek om via de huisarts diagnostiek en zo nodig suppletie in gang te zetten.

Na het intake gesprek en afronding behandeling ontvangt de huisarts en verwijzer (na toestemming van patiënt) rapportage over het verloop en beloop van de behandeling.

Als gespecialiseerd behandelaar in slaapklachten (GZ-psycholoog/Somnoloog) richt ik mij op de groep patiënten die onvoldoende binnen de reguliere GGZ geholpen worden voor hun slaapklacht. Bij vermoeden van een onderliggende slaapstoornis zoals slaapapneu of Restless Legs adviseer ik een verwijzing naar een slaapcentrum.